parintifaravoie

Fii responsabil!

AMBASADORII PROIECTULUI

Irina Petrea - Supernanny

Adulţii îşi spun adesea  “Ehei, tinerii din ziua de azi!”, dar oare câţi din ei se întreabă cum le-ar fi  dacă ei înşişi ar fi asolescenţi în ziua de azi? Cum le-ar fi dacă ar avea  15-16 ani, ar locui cu părinţii undeva, într-un orăşel de provincie sau într-un  cartier muncitoresc din Bucureşti şi ar fi siliţi să facă faţă asaltului  mediatic care promovează succesul, banii, frumuseţea, gloria când ei înşişi şi  familiile lor sunt departe de această imagine în afara căreia nu poţi să fii  decât un looser. Adică, mai pe româneşte, fraier…

Ne plângem că tinerii nu  sunt interesaţi decât de lucruri de firmă şi-şi petrec timpul liber făcând  shopping, dar nu suntem noi cei care le inoculăm această atitudine consumeristă  încă din landou, când îi luăm dupa noi prin hypermarketurile şi mallurile unde  ne petrecem cea mai mare parte a weekendurilor?

Cum ar putea ei să facă  faţă tentaţiei drogurilor, când se găsesc atâţia care să le spună “Încearcă, e  marfă!”, tentaţiei alcoolului atunci când reclamele nu prezintă decât tineri  frumoşi, atrăgători şi siguri pe ei, ţinând graţios un pahar de bautură în mână,  tentaţiei jocurilor de noroc atunci când reclama le spune că, cine e deştep,  caştigă. Câte reclame le spun tinerilor că e cool să citeşti, să ai abonament  la bibliotecă, să mergi la şcoală, să practici un sport sau să faci muncă de  voluntariat în timpul liber? Câţi părinţi renunţă la shoppingul de familie  pentru a petrece timpul liber cu copiii în natură, la teatru, la film, la sala  de lectură, jucând tenis, grădinărind sau practicând vreun sport?

Ne enervăm şi criticăm  fetele că se îmbracă “indecent”, adică se dezgolesc prea mult, dar nu suntem  noi cei care creştem numărul ziarelor vândute în funcţie de numărul pozelor cu  femei dezgolite şi nu ridicăm noi ratingul emisiunilor unde apar femei mai mult  dezbrăcate decât îmbrăcate?

Noi, ca adulţi, le-am  supersexualizat lumea în care ei trăiesc, aşa că de ce să ne mai mirăm când o  revista pentru aolescenţi le spune verde în faţă: rămâi acasă sâmbătă seara şi  mănânci ciocolată (ca o/un fraier) sau ieşi în oraş şi faci sex?

Să recunoştem, oameni  buni, pe vremea adolescenţei noastre “cuminţi“ cu care ne lăudăm atâta, oricât  de răvăşiti am fi fost de hormoni, nu se găsea totuşi nici o voce care sa ne spună,  hai, plecaţi şi faceţi-vă de cap în seara asta. Şi un asemenea mesaj nu numai  că n-ar fi fost transmis în intimitatea familiei şi a grupului de prieteni, dar  ar fi fost de neimaginat să apară în scris, pe prima pagină a unei reviste  glossy care se adresează în mod expres tinerilor, aşa cum se întâmplă azi...

Un copil este  responasbilitatea primă şi ultimă a părinţilor săi, dar, în acelaşi timp, este  răspunderea noastră, ca societate, o răspundere colectivă, aşa că, stimaţi  redactori şefi, realizatori de emisiuni, directori de programe, patroni de  ziare, regizori de film şi de firme de publicitate, hai să dăm o mână de ajutor  părinţilor şi educatorilor şi să ne oprim să mai otrăvim  minţile crude ale unor copii. Să le vorbim  fiecare după puterile noastre, despre dragoste şi viaţă sexuală în cadrul unei  relaţii de iubire şi, mai ales, în cadrul căsniciei. Să le vorbim de răspunderi,  nu doar de drepturi, de carieră, de cum să ajungă să-şi împlinească visele, nu  să le ucidă. Să nu uităm că, pentru orice adolescent,  presiunea grupului de prieteni poate fi, la  un moment dat,  mult mai puternică decât  principiile inoculate de cei mai destoinici şi constiincioşi părinţi.

Sexul nu este doar plăcere.  Înseamnă răspundere. Sexul poate să schimbe destine. O sarcină nedorită, o  boală cu transmitere sexuală, un avort pot să schimbe destinul unui adolescent  şi să-l împiedice să facă alegerile pe care şi le-ar dori. Poate însemna o  viaţă irosită!

Copiii noştri au nevoie  de noi să îi ajutăm să nu îşi irosească viaţa.  Fiecare din noi, din adulţii care ne grăbim să  îi criticăm, îi poate ajuta să ajungă acolo unde îşi doresc, să îşi împlinească  visele.

Dan Finţescu - French Kiss by  Kiss Fm

Mădălina Amon - cantautor muzică folk

Mă onorează propunerea voastră şi cred că  initiaţiva  este binevenită şi trebuie susţinută de cât mai mulţi. Toate  au un rost în lume, iar etapele vieţii nu trebuie grăbite, şi nici măcar  înlocuite. Există  un timp pentru toate. Copiii trebuie să se bucure de copilărie, adolescenţii să-şi  traiască adolescenţa şi să înveţe de-a lungul ei ce înseamnă să devii matur. Lumea  părinţilor este o lume aparte şi în ea când păşeşti trebuie să fii conştient de  faptul că nu mai e cale înapoi. TREBUIE SĂ FII PREGĂTIT! Primul pas este acela  de a te informa. INFORMAŢIA este cea mai importantă în acest secol al  informaţiilor ea poate veni de oriunde, dar trebuie să ştii de unde să o iei. Nu  doar de la mătuşi, vecine, bunici, prietene sau diverse reviste. Acum un tânăr  are la îndemână internetul şi site-uri specializate, îşi poate lua informaţii  din şcoala în care învaţă şi de la diverse organizaţii de tineret ce vin în  sprijinul lor cu răspunsuri pertinente date de specialişti. Eu cred că cele mai  neplăcute situaţii se ivesc de la lipsa de informare. Laudabilă initiativa  voastră, iar eu sunt bucuroasă să o susţin în spectacolele mele, în emisiunile  radio şi tv., acolo unde mă voi întâlni cu tinerii. PĂRINŢI FĂRĂ VOIE este un  adevăr pe care trebuie să ni-l asumăm cu toţii. A fi părinte este ceva minunat,  dar trebuie să fii pregătit pentru asta, iar copilul trebuie să fie aşteptat şi  dorit, altfel el va deveni cu timpul o mare povară. Copii, bucuraţi-vă de copilărie ca să puteţi, mai târziu, să-i  oferiţi copilului vostru o copilărie fericită! Adolescenţi, trăiţi-vă adolescenţa pentru a putea mai târziu să  comunicaţi cu copilul vostru ajuns la vârsta adolescenţei. Viaţa are rostul ei.  Trăiţi-l doar! Nu-l schimbaţi!

Angela Cameniţă - fondator Centrul Medical Helios
    Adelina Căruntu - Mercur Craiova
    Diana Buşoi - Inspector Şcolar General Dolj
    Narcisa Dinică - Directia de Sanatate Publica
    Oana Baban - tânar redactor
    Dorin Dumitru - Oltenia 3TV

 

SUSŢINĂTORII PROIECTULUI

 

Alexandra  Velniciuc - actriţă şi prezentator TVR

Faptul că aceşti tineri devin părinţi fără voie, nu este  vina lor, ci a noastră, a celor deja responsabili, care trecem nepăsători pe  lângă ei, fără să mimăm măcar, intenţia de a-i ajuta, educându-i. Ei devin  vinovaţi abia în clipa în care refuză mâna noastră întinsă, ajutorul nostru.  M-am alăturat acestei campanii pentru că m-a speriat procentajul tinerelor,  care deşi trăiesc în mediul urban, în plin secol XXI, având toate  mijloacele de informare la îndemâna, totuşi,  nu ştiu să se ferească de a deveni mame fără voie, se predispun acestui risc şi  cu acordul tacit şi lipsit de responsabilitate al partenerilor lor. Vă invit pe  toţi cei sensibilizaţi de cifrele puse la dispoziţie de această campanie să  încercăm să facem ceva pentru ei, EDUCÂNDU-I!
 
 
 
 
 
 

Ema  Pendiuc – Prezentator TVR 3

Cred cu tărie  că doar prin educaţie putem să conturăm un viitor de calitate României.  Copiii şi tinerii educaţi în spiritul asumării responsabilităţii de părinte pot  scuti societatea în care trăim de majoritatea problemelor cu care se confruntă:  abandonul, abuzurile sexuale, prostituţia, drogurile. Campania PĂRINŢI FĂRĂ VOIE face educaţie în  rândul lor. Şi eu, şi tu putem pune umărul pentru propriul nostru viitor!
 
 
 
 
 
 

Carla  Giaca - Prezentator TVR 3

Am depăşit de mult perioada adolescenţei şi toate  problemele aferente vârstei, însă campania “Părinţi fără voie” m-a determinat  să mă întorc în timp. Acum realizez că nu a fost  deloc uşor să iau deciziile corecte. Când suntem mici ne dorim să fim în locul celor mari. Şi  invers. Câteodată, această dorinţă ne este îndeplinită, dar cu ce preţ....Nu am  să vă scriu despre statistici, despre ce e bine şi ce e rău sau despre  responsabilitate. Am să vă spun doar atât: înaintea oricărei acţiuni, am  încercat să fiu un om cât mai INFORMAT. Ce ziceţi? Încercaţi şi voi?
 
 
 
 
 

Valentina  Ionescu - Producător/Prezentator TVR

Vă felicit pe toţi! Pe voi, iniţiatorii acestui proiect,  pe voi, cei care aţi avut curajul să vă puneţi mintea la contribuţie şi să daţi  dovada creativităţii voastre, înscriindu-vă la acest concurs şi nu în ultimul  rând, pe voi, susţinătorii acestei idei, cei care aţi deschis ochii şi  urechile, atunci când v-a fost prezentat acest proiect! Sunt mai mult decat  fericită că mi-aţi dat şansa de a mă alatura demersului vostru în a păstra  durata firească a copilăriei.
 
 
 
 
 

Luminiţa  Iordănescu - Regizor artistic

De câte ori privim filmele identificându-ne cu  personajele! Suntem eroi, prinţese, vagabonzi, îndrăgostiţi, justiţiari,  roboţi, savanţi, ori mai ştiu eu ce... Ajungem, cu superbă naivitate, să credem  într-o realitate transfigurată artistic, de parcă ar fi propria noastră viaţă  cu bune şi rele. Ce-ar fi să privim realitatea propusă de caţiva tineri liceeni  nemachiată şi neretuşată?! Nu ne va face sa ne simţim nici eroi şi nici  prinţese, dar cu siguranţă ne va face să ne gândim la responsabilitate într-o  lume atât de puţin responsabilă, la respect, într-o lume atât de puţin  respectabilă şi la toleranţă, într-o lume atât de stupid necruţătoare. Şi poate  ne vom gândi şi la propria ipocrizie şi la felul nostru suficient de a da  verdicte şi de a pune etichete atunci când singura nevoie a celor...etichetaţi  este cea de dragoste şi înţelegere. Cât de simplu, nu?
 
 
 

Irina  Mohora - Prezentator tv

Copiii sunt o bucurie, o minune, o binecuvântare pentru  toate femeile...atât timp când ei vin pe lume la momentul potrivit, atunci când  există maturitatea necesară asumării tuturor responsabilităţilor care vin odată  cu ei. Până  atunci alege sa fii responsabil, informează-te, protejează-te şi mai ales ai  grijă de tine pentru a putea avea grijă de alţii mai târziu! Deciziile şi  alegerile îţi aparţin...tu eşti responsabil pentru ele!ParteneriContact

Telefon:0721703878 Fax: 0351 815 252
Email: arti_craiova@yahoo.com
Adresa:str. Lyon, nr.3, bl G10, sc.1, ap.17, Craiova, Dolj